Funderar du på att köpa häst?

Är det så att du går i tankarna på att köpa häst? Innan du börjar kolla alla annonser med hästar så är det en del saker att tänka på. Först och främst, vad är det för typ av häst du vill ha? Är det en särskild ras, eller ska hästen användas för något särskilt? Är det en läromästare eller en ung häst du kan rida in själv som du föredrar? Ska ni tävla eller ska det bara vara mys med skogsridning tillsammans? När du sedan bestämt dig för detta, då kan du börja läsa annonser.

Var kritisk

När du sitter vid datorn och ska leta häst på annonser, så kan du även besöka denna sajt, med en bra casinoguide. När du kollar annonser på nätet, då gäller det att du är kritisk och lär dig att läsa mellan raderna. Om det är en lugn häst som är stadig och trygg du är ute efter då ska du undvika de hästar det står att det krävs en rutinerad ryttare med god balans. Ställ många frågor till säljaren för att redan innan du provrider ta reda på om hästen matchar dina önskemål. Kolla om hästen haft skador innan, om den är lätt att lasta, hur den fungerar med hovslagaren och så vidare. Stirra dig inte blind på färgen eller härstamningen, se istället till individen.

Provrid flera gånger om

Är det en häst du finner intressant, be om att få provrida. Se till att du får vara med när hästen hämtas i hagen så att du ser att det fungerar bra. Du får även en bild av hur hästen beter sig i stallet. Låt säljaren rida och visa alla gångarter och vad hästen kan. Sedan är det bra om du kan provrida flera gånger, gärna i olika miljöer så som ridhus, skogen, på vägar med mera. Det för att du ska se hur hästen beter sig på olika platser.

Besiktning av hästen

När du har hittat en häst som du gillar så bör du kritiskt granska att den uppfyller dina önskemål. Det är bra att se till att en veterinär gör en besiktning av hästen före köpet går igenom. Ett friskintyg är ett måste för att kunna försäkra hästen. Du som köpare bör välja en veterinär du själv har förtroende för.

Vilka papper ska vara med?

Alla hästar ska ha hästpass, och du ska som köpare aldrig godta att du kommer att få passet vid ett senare tillfälle, utan det ska följa med hästen.

Om du köper häst från ett annat land behöver hästen ha ett hälsointyg av officiell veterinär innan den transporteras till Sverige.

Sedan är det bra att skriva ett köpeavtal. I detta avtal ska allt du som köpare och den som säljer ha kommit överens om att stå med.

Sedan, redan innan du tar hem hästen, teckna försäkring. Rådgör med ditt försäkringsbolag vilken typ av försäkring som passar dig och din häst.

Tänk på att du har ansvar för hästen när du väl köpt den så att den får den omvårdnad och kärlek den behöver!

30 Jul 2020